Ett sparande du inte tänkt på

Posted On Apr 29, 2021 |

Majoriteten av alla som någon gång har jobbat har faktiskt ett sparande som man kanske inte alltid tänker på. Det jag pratar om är pensionen. Pensionen består av 3 delar. Den allmänna pension, tjänstepensionen och eventuellt privatsparande. 


Allmän pension

Alla som jobbat och betalt skatt har byggt upp en allmän pension. Det avsätts nämligen automatiskt pengar till din allmänna pension när din arbetsgivare betalar ut din lön. Den allmänna pensionen består av en fast del som du inte kan påverka och sedan en rörlig del, den delen som du faktiskt kan påverka. Den här delen placeras nämligen i fonder som du själv kan välja. 


Tjänstepension

Många arbetsgivare betalar även in något som heter tjänstepension. En tumregel brukar vara att arbetsgivaren betalar in minst 4,5% av lönen. Tjänstepensionen är också ett sparande som du kan påverka och välja fonder och vissa fall även aktier i. 

Eftersom det här faktiskt är dina framtida pengar, glöm då inte bort att ta hand om dom. Gör ett aktivt val av fonder. Om du vill få en överblick över din pension tipsar jag om www.minpension.se.


Varma hälsningar
Mia